tiistai 19. heinäkuuta 2011

Muistilista & netistä poimittuja 2x2 opetuspätkiä.

Katselin netistä, minkälaisia pätkiä sieltä löytyy 2x2 metodista. Tässä muutama mielenkiinoinen pätkä:

"Sonic" - (3 eri osaa)
Osa1 http://www.youtube.com/watch?v=Wh3TJLOHS7Q
Osa2 http://www.youtube.com/watch?v=ju3Ci3RvQ0A
Osa3 http://www.youtube.com/watch?v=5SUxEO2kCr0

Jokin villakoira (hivenen erilailla lisätessä keppejä, näyttää toimivan)
9min pötkönä eri vaiheet: http://www.youtube.com/watch?v=TdkPTlgAxvo

Muitakin hyviä pätkä vinkkejä otetaan vastaan :)

Lista tärkeistä huomioista harjoitellessa:
-Koiran tulee oma-aloitteisesti lähteä tekemään toimintaa, katso että toivottu toiminto suoriutuu juuri sillä hetkellä kun klikautat ja palkka lentää västa sitten.
-Valitse oikeanlainen palkka kullekkin koiralle, toset palkaantuu paremmin namista tuin lelusta ja toiset mielellään saalistavat naminsa/lelunsa kuin että se heittetään siihen mihin koira "pujottelusta" tulee. Lelua käytettäessä olisi hyvä jos koira osaa tuoda sen ohjaajalle, mutta myös ns. kahden lelun taktiikka voisi toimia?
-Irtokeppejä käyttäessäsi muista pitää "keppiväli" oikeana (noin kaksi kengän pituutta)
-Älä liiku tai puhu, koska liikkeelläsi tai sanoillasi voi äkkiä tulla toimitntaa ennekoiva merkitys suoritukseen lähdössä. Ole paikoilla & hiljaa, mielellään vielä kädet sivuillasi rentoina. Voit toki vaihdella rintama suuntaa, mutta älä liiku ennenkö olet merkannut toiminnan. Käyttäessäsi avustajia ota myös huomioon niiden sijainti ja passiivisuus -heidän sijainnilla tai käytöksellä ei saa olla houkutteleva, puoleensa vetävä taikka liikesuuntaan jarruttava merkitys.
-Muista oikea palkkalinja (piirretty viiva maahan tai jokin tolppa kauempana kiintopisteenä) jolloin tulee harjoiteltua juuri sitä kulmaa mitä ajattelitkin. Käytä asteikkoa koiran kehityksen mukaan: 9-3, 8-2, 7-1 ja lopuksi suorassa 6-12.
-Vaihtele etäisyyksiä ja kulmia tarpeeksi, jotei harjoituksesta tule liian ykstoikkoinen, ota myös huomioon koiran onnistumismäärät jotta et vaadi tai helpota liikaa.
-Anna koiralle miettimis-/siäsitämisaikaa, asiat voi jonkin aikaa junnata paikoillaan, mutta hoksottimen osuessa kohdalleen koira kyllä opii ... alku on yleensä vaikein ja tarvitsee ohjaajalta kärsivällisyyttä. Toiset tarvitsevat enemmän toistoja kuin toiset, oppimisnopeudessa on eroja.
-Myöhemmin kun eri kulmat, etäisyydet & portti asteet toimii liitä ohjaajan liike ja vaikka "etuhyppy". Muista myös siirrellä esteen etäisyyttä ja sijaintikulmaa keppeihin verrattuna.
-Opetustapoja on monia, on kujaharkkaa tai vinokeppejä (palkka voi olla päässä odottamassa), ohjusantureitekniikkaa tai esim. kaksi edellistä yhdistettynä ... tai vaikka ihan normaali vanhanaikainen kädellä vierestä ohjaava opettaminen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti